torsdag 18 december 2008

Hurra, pizzebagarna in i fängelse!

Första domen i restaurangprojektet från 2004. Hoppas kammaråklagaren Åström skäms idag för det, varför inte ringa upp honom och fråga?

En pizzeriaägare dömdes i fredags (2004) av Sollentuna tingsrätt till tio månaders fängelse för bl.a. grovt skattebrott, för att han låtit bli att redovisa försäljningsintäkter på ca två miljoner kronor. Det innebär att han krympt omsättningen i sitt företag med närmare 50 procent.

- Det här är ett genombrott för oss som utreder fusket i restaurangbranschen, säger Stig Åström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens Östra avdelning.

Restaurangägaren döms för oredovisade intäkter trots att det finns en redovisning, detta till skillnad från de fall där det inte finns någon bokföring alls. Mannen har krympt sin omsättning med närmare 50 procent. Den siffran motsvarar ungefär den genomsnittliga krympning i branschen som vi misstänker hos de restaurangägare som fuskar, säger Stig Åström.

Sedan i mars 2003 gör Skatteverket, Länsstyrelsen i Stockholm och Ekobrottsmyndigheten en riktad kraftsamling mot skattefuskande restaurangägare i Stockholms län. Man arbetar på flera fronter med olika sanktioner i form av straffpåföljd, näringsförbud, upptaxering, skattetillägg, betalningssäkring och - inte minst - återkallelse av utskänkningstillstånd. Projektet pågår under hela 2004.

- Det här visar att det samarbete som pågår genom länsstyrelsens kroginspektioner, skattemyndighetens revisioner och EBM:s utredningar är fruktbart, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Totalt pågår ett 50-tal förundersökningar mot restauranger i Stockholms län. Närmast i tiden väntar ytterligare fyra domar och dessutom kommer ett tiotal åtal att väckas.

Målnummer: B 1500-03.

För ytterligare information, kontakta:
Stig Åström, kammaråklagare,
tel 073-051 13 92

Stefan Lundberg, chefsåklagare, Ekobrottsmyndigheten,
tel 08-070- 341 98 92

Eva-Lisa Lennstrand, informationschef, Ekobrottsmyndigheten,
tel 08-762 00 17, 070-653 31 59

Ekobrottsmyndigheten.se
2004-03-08


Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: