tisdag 16 december 2008

Ekobrottsmål tog 15 år att avgöra

För 15 år sedan började en ekobrottsutredning mot en antikhandlare – nu har han frikänts efter att målet till slut har prövats av Stockholms tingsrätt.

I centrum för den rekordlånga utredningen står Ekobrottsmyndighetens stjärnåklagare
Stig Åström. Han har flera av de tyngsta ekobrottsmålen på sitt bord just nu och har bland annat fått advokatkritik för långsam handläggning av insidermisstankarna
i Cevianhärvan.

Stig Åström åtalade antikhandlaren för fem år sedan. Det hade redan då gått tio år sedan antikhandlaren greps och satt häktad i två veckor, anklagad för grova ekobrott. Under de tio år som gick mellan gripande och åtal var flera åklagare inblandade i fallet. När åtalet lämnades in till Stockholms tingsrätt hade antikhandlaren friats från en rad brottsmisstankar, men åklagaren ansåg att han gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott efter att ha använt osanna fakturor för inköp av guld och smycken i sin företagsbokföring under 1992. Efter att Stig Åström hade väckt åtal mot antikhandlaren ställdes en rättegång in en gång under 2003 eftersom ett vittne hade lämnat landet och inte gick att nå. Målet förpassades då till att samla damm på hyllorna hos Stockholms tingsrätt och Ekobrottsmyndigheten.

Kammaråklagare Stig Åström skickade under 2004 ett mejl till Stockholms tingsrätt, men det registrerades först tre år senare. Stockholms tingsrätt tyckte dock inte att saken brådskade mer än att målet fick vänta i ytterligare ett år på rättegång. I november i år var det till slut dags för rättegång om de 16 år gamla brotten. Stig Åström hade då lämnat över fallet till en ny åklagare och antikhandlarens försvarare hade pensionerats. Ett viktigt vittne hade dött, ett annat vittne hade flyttat utomlands och en utredare från Skatteverket hade sedan länge lämnat statlig tjänst.

Rättegången blev en drygt två timmar lång upprepning av dåliga minnesbilder och Stockholms tingsrätt frikände antikhandlaren på alla åtalspunkter.

”Utredningen avser förhållanden som inträffade för 16 år sedan. NN (antikhandlaren) står i princip oemotsagd”, konstaterar Stockholms tingsrätt i domen.

Justitieombudsmannen har gjort en inspektion på Stockholms tingsrätt och hittat flera gamla ekobrottsärenden med lång utredningstid. Målet mot antikhandlaren tas nu upp i en särskild granskning av justitieombudsmannen för att kartlägga varför utredningen tog 15 år.

Dagens Industri har sökt kammaråklagare Stig Åström för en kommentar, dock utan att lyckas.

Fr. Dagens Industri 081215
FREDRIK SJÖSHULT
fredrik.sjoshult@di.se
0702-555 12


Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: